6 Dec 2012

Psikologi Memeluk Bantal Tidur

AssaLamuaLaikum
Korang tidur nyenyak tak semalam? ada gangguan tidur?.
Bab-bab tidur ni memang best, apatah lagi sekarang ni musim hujan.
Siang dah penat kerja, so malamnya memang akan nyenyak tidur. Tidur yang nyenyak penting untuk kesihatan. Anak bujangku Pa’e kalau tidur mesti ada bantal busyuk. Kalau tiada bantal busuknya tu mau dia meragam malam-malam.
Tak boleh tido tanpa bantal busyuk:)
Bantal busyuk peneman setia;)
Tapi bagi kita orang dewasa ni apa kes plak kan? Hehe.

Hah! Cuba baca di bawah ini:

1. Memeluk Bantal - Orang yang suka memeluk bantal biasanya berjiwa seni. Dia mempunyai penghargaan yang tinggi terhadap lukisan, muzik dan sastera. Perasaan mereka halus dan jiwa mereka romantik. Kadangkala ada yang boleh membaca peristiwa yang akan berlaku melalui mimpi. Mereka juga sangat prihatin terhadap kesusilaan.

2. Menggunakan Banyak Bantal - Orang yang tidur banyak bantal biasanya kurang keyakinan. Dalam kehidupan seharian mereka memerlukan banyak pendamping. Mereka jarang membuat keputusan sendiri, sebaliknya mendapatkan pandangan orang lain.

3. Tidur Dengan Satu Bantal - Mereka ini bukan jenis mengada-ngada dan boleh menerima keadaan seadanya. Mereka juga membuat keputusan berdasarkan fikiran dan bukan nafsu semata-mata.

4. Meletakkan Bantal Di Bawah Kaki - Mereka mempunyai sifat kurang baik. Mereka jarang bergaul dengan orang ramai, malah kaku dalam pergaulan. Ini menyebabkan mereka cenderung bersifat egois. Mereka juga gemar menempuh jalan pintas untuk mencapai cita-cita. Mereka tidak suka berusaha.

5. Tidur Tanpa Bantal – Orang begini memiliki sifat percaya diri yang sangat tinggi. Kadangkala sifat percaya diri ini akhirnya akan membawa kepada sifat ego.
Sumber :SINI
Bantal berbentuk paha. nyenyak nya Tido:)
Korang rasa-rasa nombor berapa?
Aku nombor 1 kot. haha!
Tidur dengan 1 bantal di kepala, 1 lagi buat bantal peluk (bantal segi empat tau).
WasSaLam 

35 comments:

  1. teringin plak nk tidur ats bantal peha tu.hehehe

    ReplyDelete
  2. hehehe...saya nie ade serba sedikit ciri2 dalam setiap satu..ada memeluk..ada letak kaki ..ada banyak bantal camaner tuh..
    pa'e tak blh tinggal bantal peluknya yer..aidan takder bantal peluk tapi suka tido atas bantal..hehe

    ReplyDelete
  3. salam kak atie...aku golongan yg no.1 & no.2 hahaha...byk persamaan owhhh....hehehehe

    ReplyDelete
  4. haha nda nyenyak kak.. ada orang jauh call malam2..


    Hahaha patung jue buat bantal.

    bantal jadi tempat simpan kaki..hihihi :)

    ReplyDelete
  5. yan pula no 1....memang berseni pun.....

    ReplyDelete
  6. acik tido mst kne ada bntal peluk..
    law tak.. tak lena..
    ngeh3..

    ReplyDelete
  7. hihi..ila no 3..tidur dengan satu bantal =)

    ReplyDelete
  8. salam
    serius akak cakap..akak takleh lena tido kat rumah org hatta rumah mak kt kg pun hehe...takleh guna bantal kt rumah org...
    kat rumah sendiri pun,akak takleh guna bantal yg lain..kena guna bantal 'bucuk' sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe maknanya akak kena selalu bawa bantal tu la ye.. haha

      Delete
  9. sy suka gak peluk bantal tp bila pagi bantal entah kat mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. ganas sangat tu.. mesti dh dicampak bantal tu tanpa disedari. hehe

      Delete
  10. peluk bantal kat blog sy boleh dapat duit...hihi..#just kidding... rasanya no 1 kot tp bila bangun tido jadi no 5 coz bantal dah jatuh katil...hihi

    ReplyDelete
  11. saya suka peluk bantal.. hehehe

    ReplyDelete
  12. Aku no.1..Suka peluk bantal bila tido...
    Qis plak no.5..dah terbiasa dah tido tak nak guna bantal..kita bg pun dia tolak...

    ReplyDelete
  13. Akk wajib ada bantal poluk. Klw x de x leh tido woo..

    ReplyDelete
  14. sya memang wajib peluk bantal...kalau tidak memang nda dapat tidur....

    ReplyDelete
  15. no.3..hehehe...tapi no.5 pun boleh.hahaha..mcm mn itu

    ReplyDelete
  16. Okje no 3.... tapi ada jugak no 4 he...he..

    ReplyDelete
  17. Sya tidoq xleh bnyak bantal, satu ja..kalu bnyak rasa semak =)

    ReplyDelete
  18. salam kenal jugak :)
    wah pakcik tu kemain pilih tido atas peha aweks eh??
    gatey noh pakcik!
    heh!

    ReplyDelete
  19. macam best jer bantal peha tu..kiki

    ReplyDelete
  20. Atie... akak order satu bantal peha tu boleh hahahaha :P

    ReplyDelete
  21. er errr...sy rasa mcm tdo dgn 1 banjal je lah.. :p

    ReplyDelete
  22. wahhh saya No-3, kadang2 tu takder bantal langsung pun takper muehehe.

    ReplyDelete
  23. M ni x menentu, kadang satu bantal, kadang2 banyak kadang2 x berbantal..hi hi

    ReplyDelete
  24. kalau tido peluk teddy bear plak mcm mna?hehehe

    ReplyDelete
  25. klo sy 5 tapi lebih sering no. 3

    ReplyDelete
  26. Sy suke tidur dalam bilik maksu sy.. Bilik dye mnarik phatian and sama dgn taste sy. sambil tidur peluk bantal peluk maksu and kalau dia tak ada bantal busuk dye sy attack.. dari dia bujang sampai dah kawin..

    ReplyDelete
  27. boleh dikatakan semua cara berbantal itu pernah dan boleh dilakukan melainkan no 4 saja yang tak pernah buat...

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..